Ilmastovaalit ja ylikulutuspäivä

Tässä tekstissä en jaa ajatuksiani täydellisinä faktoina enkä halua saarnata. En tiedä politiikasta tai edes ilmastonmuutoksesta tarpeeksi tehdäkseni niin, vaan jaan pelkästään omia ajatuksiani ja pohdintojani molemmista aiheista.

Vaalipäivä on aivan kohta ja ennakkoäänestystä on jäljellä vielä ensi tiistaihin. Mä kävin jo äänestämässä; äänestin ilmaston ja luonnon puolesta ja valitsin ehdokkaan, jonka näkemykset ja arvot kohtaavat parhaiten minun omieni kanssa.

On ollut ihanaa lukea kasvavaa keskustelua ilmaston huomioimisen tärkeydestä politiikassa ja päätösten teossa. Vielä pitäisi kuitenkin keskustella paljon enemmän, ja jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa (kaikkien, jotka voivat tulisi nyt ainakin käydä äänestämässä). On myös totta, että pelkkä keskustelu ei riitä, vaan pitäisi tehdä konkreettisia asioita ja päätöksiä.

Mun mielestä on tosi (ensisijaisen) tärkeää, että kaikki nuoret äänestäisivät. Nuoret näkevät keskimääräisesti ilmastonmuutoksen huolestuttavampana ja hälyttävämpänä asiana ja he myös joutuvat elämään tulevaisuudessa kaikkien niiden ilmastonmuutoksen seurausten kanssa.

Mä olen lähdössä kesällä Uuteen-Seelantiin vaihtoon ja tulen lentämään todennäköisesti melkeinpä enemmän kuin koko tähän astisen elämäni aikana olen lentänyt. (Mä en tiedä miten todella olen herännyt tähän vasta nyt!) Mä rupesin etsimään ja miettimään vaihtoehtoisia ratkaisuja lentämiselle.

Eilen oli myös Suomen ylikulutuspäivä, eli tänään suomalaiset ovat kuluttaneet yhden maapallon verran. Keskimäärin ylikulutuspäivä on elokuussa, ja jos kaikki maapallon asukkaat kuluttaisivat samoin kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa. Tähän liitettynä se, että jotkut edelleen ajattelevat, että ”eihän meidän tarvitse, kun ei kukaan muukaan” tai ”eihän meitä ole edes paljoa, kiinalaisten ja intialaisten pitäisi ensin”. Kyllä meidän pitäisi!

Nämä on asioita joita en haluaisi kuulla, ne saavat suuttumaan ja turhautumaan ja vähän myös ahdistumaan. Mä en sano, että olisin itse täydellinen kuluttaja; ostan juustoa, jos tekee mieli (halloumi on ehkä parasta, mitä tiedän), haluan matkustaa ja nähdä maailmaa ja haaveilen matkoista maapallon toiselle puolelle. Mutta mä en syö lihaa tai osta enää vaatteita uutena, kierrätän mahdollisimman paljon enkä heitä ruokaa hukkaan. Ei ole tärkeää, tekeekö vain muutama sen täydellisesti. Paljon tärkeämpää olisi, että mahdollisimman moni (kaikki) tekisivät sen niin hyvin kuin pystyvät.