Mitä vapaus tarkoittaa?

Kun matkustin Uuteen-Seelantiin, ajattelin sen lähtemisen olevan todellista vapautta. Ajattelin, että olen vapaa, kun päästän irti monesta vanhasta asiasta, jotka kotona rajoittivat tai ohjasivat elämääni. Nyt mä olen tajunnut, että vapaus tarkoittaa enemmän sisäisiä kuin ulkoisia asioita.

Vapaus ja mitä se tarkoittaa on paljon keskustelua herättävä aihe. Kaikki käsittää sen vähän eri tavalla ja ihmisille se tarkoittaa eri asioita.

Länsimaisessa kulttuurissa me puhutaan paljon vapaudesta, itsenäisyydestä ja riippumattomuudesta, mutta mun mielestä olisi hyvä kyseenalaistaa tätä vähän, sillä me kuitenkin usein kielletään nämä esimerkiksi pakolaisilta, turvapaikanetsijöiltä ja maahanmuuttajilta.

Kysykää itseltänne: Mitä vapaus todella tarkoittaa?

Mulle se pitkään oli lähtemisen vapautta, että voi mennä minne vain milloin vain. Nyt se on koulutus ja vapaus omista peloista ja tottumuksista, mielen rauhaa ja sisäistä uskoa itseen, että voi tehdä mitä vain. Sanomalla – vapaus omista peloista, en tarkoita, ettei pelkäisi mitään vaan, että pystyy hyväksymään pelkonsa, oppimaan elämään niiden kanssa ja lopulta päästää niistä irti.

Koulutusta me arvostetaan aivan liian vähän. Uusissa paikoissa mä haluan oppia uutta maan kulttuurista ja ihmisistä ja ikään kuin sulautua hetkeksi sen maan elämään. Mä haluan pysyä uteliaana ja uskon vakaasti, että piittaamattomuus on meidän yksi iso vihollinen. (Näin kirjoitti ensin Bogdana Dorén haastattelussa vapaudesta.) Koulutus mahdollistaa todella paljon ja sitä ei todellakaan pitäisi ottaa itsestäänselvyytenä.

Vapaus tarkoittaa sitä, että voi todella olla oma itsensä ja pystyy hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, oli tämä henkilö sitten kuka tahansa.

Tärkeintä on mitä kaikella tällä vapaudella tekee, miten sitä arvostaa ja kuinka kohtelee muita!