Ratkaisu ympäristön ja yhteiskunnan ongelmiin

Mitä jos ihmiset ajattelisivat enemmän muita kuin itseään? (Ja nyt en tarkoita itsestä huolehtimisen unohtamista vaan sitä, että keskittyisi ympärillään oleviin ihmisiin, luontoon ja yhteiskuntaa, ja avaisi vähän silmiä sille, miltä ympärillä näyttää ja tuntuu, eikä ajattelisi koko ajan tarvitsevansa itse jotakin.)

Ilmastoraportin jälkeen on puhuttu todella paljon ilmastonmuutoksesta, kestävästä kehityksestä ja kulutuksen vähentämisestä. Se on ihanaa ja todella tärkeää, mutta pelkkä kulutuksen vähentäminen ei riitä, vaan pitäisi siirtyä minä -keskeisestä ajattelusta me -keskeiseen ajatteluun.

”Each period of our lives brings new challenges. As new complexities emerge, humans naturally shift their perspectives back and forth from a self-focused emphasis on “Me” to a more selfless concern for “We.”

-Bob Doppelt (2012)

Yhteiskuntana ihmiset on epäonnistuneet tässä siirtymässä. Yhteiskunta ja ilmasto tarvitsevat me -ajattelua, sillä minä -ajattelu on aiheuttanut jatkuvan omaisuuden ja tuotteiden keräämisen, joka ei ole kestävää ilmaston ja luonnon kannalta, eikä edes tee ihmisiä onnelliseksi.

Tarvitsemme mielekkäitä sosiaalisia kohtaamisia ja lähesiten seuraa ollaksemme onnellisia, emmekä uutta mekkoa tai mattoa lattialle. Ongelma on, että ihmiset on unohtaneet tämän ja nyt sen vaikutus näkyy myös ilmastossa ja ympäristössä.

Eikä kyse ole pelkästään uusien tuotteiden hankkimisesta, vaan myös jatkuvasta uusien asioiden tavoittelusta, pyrkimisestä johonkin, joka on aina hieman edellä. Olisi hyvä oppia hyväksymään, että itsellä on aina sillä hetkellä kaikki, mitä tarvitsee. Jatkuva odottaminen ei edistä onnellisuutta, vaan nykyhetkeen keskittyminen, oman ympäristön ja ihmisten tiedostaminen ja omien tunteiden tunnistaminen.

Me -keskeisyys tarkoittaa aikaa muille ja ympäristölle, ja samalla itsestä huolehtimista, sillä ihminen kaipaa ympärilleen luonnollista ympäristöä ja läheisiä, itselle tärkeitä ihmisiä. Kun yhteiskunta eli me -keskeistä aikaa, luonto voi paremmin. Keskityttiin pitämään siitä huolta, eikä eletty pelkästään omissa saavutuksissa.

Nyt meidän tulisi siirtyä minä -keskeisyydestä takaisin me -ajatteluun. Ihan itsemme ja koko maailman takia, sillä me kaikki olemme vastuussa siitä!

Lue tämä: Bob Doppelt (2012). From Me to We : The Five Transformational Commitments Required to Rescue the Planet, Your Organization, and Your Life.

Auringonnousu rannalla.
Hymyilevä nainen auringon nousussa rannalla.
Auringonnousu rannalla.
Auringonnousun heijastus märässä hiekassa.