Tärkeistä asioista

Elämä tuntuu pienentyneen niin paljon, kun se keskittyy pääasiassa kodin seinien sisälle. Tärkeistä asioista ja yksinkertaisista rutiineista on tullut vieläkin merkityksellisempiä, kun ne pitävät arjen normaalina ja järjestyksessä. Yksi näistä on ollut liikunta ja kehon liikuttaminen tavoilla, jotka sillä hetkellä tuntuvat hyviltä.

Nostan jalat ylös, teen pari kyykkyä, venytän käsiä, pyöritän hartioita tai venyttelen vartin. Käyn juoksemassa ja haistelen kevättä.

Kun liikutan kehoani, voin melkein fyysisesti aistia sen, että energia kulkee kehossani paremmin. Työpäivän jälkeen olo tuntuu usein tukkoiselta ja pienen liikkumisen jälkeen ero on huomattava.

Liikkuessa yritän olla mahdollisimman läsnä ja tuntea, miltä kehossani tuntuu. On helpompaa katsoa kelloa, laskea toistoja tai ajatella tulevia töitä, mutta olen huomannut, ettei se auta eikä tuo niin isoa nautintoa tai hyvän olon tunnetta.

Toinen asia on veden juominen. Niin yksinkertaista.

Kehon solut rakentuvat suurelta osalta vedestä ja ne tarvitsevat sitä lisää jatkuvasti. Yritän juoda saantisuosituksen verran (aiemmin en todellakaan juonut tarpeeksi), eikä keho tunnu enää niin turvonneelta kuin aiemmin.

Gal Gadot by Chris Colls, Interview Magazine 2015

Lopuksi haluan olla lempeä itselleni: lenkillä en soimaa itseäni siitä, jos en silloin jaksa juosta kovempaa, yin joogassa en pakota kehoani eri asentoihin, jos se ei taivu itsestään, enkä yritä saada itseäni tehokkaammaksi tai tekemään enemmän, jos ei tunnu siltä.

Yin jooga on ollut ihanaa. Toivoin joululahjaksi Katja Kokon Yin Your Skin -kurssin, jossa tulee luettavaa ja video-ohjeita gua shaan, yin joogaan ja meditaatioon ja vasta nyt olen aloittanut harjoitella yin joogaa (miksi!?). Se vilkastuttaa kehon lymfakiertoa, mikä vähentää turvotusta ja kehon tukkoista oloa ja näkyy jopa iholla (en alkuun uskonut tähän). Nykyään yritän yin joogata edes pari kertaa viikossa, sen jälkeen on aina ihana olo.

Gua shan aloitin jo talvella ja uskon sen oikeasti auttavan. Ihoni on reagoinut vahvasti tähän karanteeniin ja ollut hyvin epäpuhdas, mutta gua sha saa sen tuntumaan hieman paremmalta.

Pidän kiinni näistä tärkeistä asioista ja rutiineista, ne auttavat.

Pääkuva: Michael Gaenssler, South of France, 1985
Toinen kuva: Kate Moss by Corinne Day, 1991