valoja ja varjoja matolla

Täytä tilat elämällä

Kun kotona on siistiä, kukkia ja vielä jos saa toivoa, aurinkoista, voin paremmin ja mieleni on rauhassa aivan eri tavalla kuin sotkuisessa kodissa. Huomaan yhä useammin, kuinka ulkoiset tilat vaikuttavat sisäiseen ajatusmaailmaani ja hyvinvointiini.

En ole väärässä, sillä ulkoiset maisemat voivat muuttaa sisäistä mielenmaisemaamme, vaikuttaen siihen, miten ja mitä tunnemme ja kuinka näemme maailman ja itsemme sen osina.

”External landscapes shape our internal landscapes, influencing how we think, feel, and perceive the world and ourselves in it.”

Leadership for Environmental Sustainability by Benjamin W. Redekop and Steven Olson
tyttö metsässä mustassa takissa

Prosessoimme sisäistä maisemaamme ulkoa tulevien ärsykkeiden kautta. Harmonia saa aikaan harmoniaa, ulkoiset toimijat vaikuttavat omaan ajattelutapaamme ja saavat meitä muuttamaan käsityksiämme. Niinkin yksinkertainen asia kuin siisti ja puhdas koti tai työtila voi vaikuttaa suuresti hyvinvointiime ja toimintaamme.

Eikä kyse ole pelkästään visuaalisesta ympäristöstämme vaan myös ilmapiiristä ja mentaalisesta tunteesta, joka vallitsee tilassa, jossa vietämme aikaa. Kotona tunnetila, joka huoneessa vallitsee vaikuttaa yleensä enemmän siihen, käytetäänkö tilaa tehokkaasti ja täytetäänkö se elämällä, kuin tietty visuaalinen ilme. Sama vaikutus on keskeneräisillä töillä. Vapaa-aika ei ole samalla tavalla todella vapaata töistä tai muista välttämättömyyksistä, jos ympäristöä ei ensin tee siihen sopivaksi (tämä on tärkeää muistaa erityisesti nyt, kun moni tekee töitä kotona).

viinilasi

Sama efekti näkyy tietysti myös laajemmalla ja paljon syvemmälle menevällä tasolla. Sosiaaliset paineet ympäristössä saavat meidät uskomaan ne todeksi – epätasa-arvo ja tietyt uskomukset siitä, millainen pitäisi olla voidakseen tulla hyväksytyksi, kehonkuva, liiallinen kuluttaminen, mielikuva täydellisestä elämästä ja yhteiskunta, joka antaa raamit kaikelle, mitä opimme ja imemme itseemme. (Näihin en halua mennä juuri nyt.)

Muiden ja oman ympäristön huomioiminen on elämässä ensisijaisen tärkeää, sitä kutsutaan myös empatiaksi, mutta tärkeää on myös huomioida itseään. Käyttää aikaa pohdintaan, kuinka huomioi muut (itseään ei pidä pienentää tai tehdä yhteiskunnan tai muiden mielen mukaiseksi) ja erilaiset tilat ja miten ne vaikuttavat sisäiseen mielenmaisemaan.

Haluan aloittaa pienistä asioista, jotka ovat helppoja, mutta silti merkittäviä: vaihdan lakanat joka viikko, pesen likapyykit pois, annan rakkautta elinympäristölleni, koska silloin se voi antaa sitä takaisin minulle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *