Tunnen tunteita herkästi

Ihmiset tuntevat tunteita eri tavoin ja tapoja tuntea on yhtä monta kuin on ihmisiäkin. Tunneherkkyys on mulle aika henkilökohtainen ja tärkeä aihe ja olisi hienoa, jos tästä keskusteltaisiin ja jaettaisiin mielipiteitä.

Tämä kevät on opettanut paljon ja läpsäissyt vähän kasvoille. Mä ole huomannut olevani aika herkkä persoona, vaikka aiemmin olen muuta ajatellutkin. Ja ehkä olen ollutkin silloin oikeassa, mutta ihminen kasvaa omaksi itsekseen, sillä kukaan ei ole heti valmis (ehkä ei koskaan).

Mä saatan tuntea tunteita tosi vahvasti: jos olen surullinen, olen todella surullinen, jos pettynyt, olen todella pettynyt, ja jos onnellinen, olen todella onnellinen. Mä en ole tätä aiemmin ymmärtänyt tai tiedostanut enkä ainakaan osannut pukea sanoiksi. Tunnen tunteita vahvasti hyvässä ja huonossa.

Tunneherkkyys ei ole välttämättä sitä, että itkee paljon tai herkistyy kaikesta tai edes näyttää tunteitaan herkemmin ulospäin (näin oli kirjoitettu Sunnuntaimediassa, tosi hyvin sanottu), vaan siihen voi myös esimerkiksi liittyä empaattisuus ja muiden ihmisten tunteiden herkästi aistiminen ja niihin reagoiminen.

Herkkyys saattaa joskus tuntua taakalta, erityisesti silloin kun ahdistaa ja tuntee negatiivisia tunteita itsestään tai ympäristöstään. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kun omia tunteitaan ja sitä, miten vahvasti ne kokee, oppii käsittelemään, voi herkkyys olla isokin voimavara ja arvostettava piirre ihmisessä.

Kukaan ei myöskään tule kertomaan, miten tai mitä pitäisi tuntea, vaikka tiettyjä ideaaleja ja ihanteita leviääkin nopeasti sosiaalisessa mediassa. Ihmiset kääntyvät nykyään niin helposti internetin puoleen etsiessään ihan mitä vain, ja saattavat silloin sivuuttaa omat mielipiteensä, ajatuksensa ja viisautensa.

Yksi iso tekijä tunneherkkyydessä on myös stressi. Erilaisten tunteiden paljoudesta ja voimakkuudestakin voi stressaantua (sekä tietysti siitä, joka on nämä tunteet aiheuttanut). Täydellisyyden tavoittelu ja jatkuva tehokkuus on aivan turhaa ja syö vain voimavaroja (varsinkin herkältä ihmiseltä, joka reagoi asioihin voimakkaammin).

Hektisen ajan jälkeen mä yritän tehdä mun elämästä mahdollisimman yksinkertaista; haluan syödä yksinkertaisesti, viettää aikaa kotona, en tee isoja päätöksiä tai toimi tehokkaasti. Se on parasta! Lääkettä mielelle, joka on käynyt ylikierroksilla.

Jokaisella ihmisellä tunteet ovat ainutlaatuisia ja niihin tulisi kiinnittää enemmän huomiota (millaisia ne ovat ja mistä ne tulevat), sillä niistä voi oppia ja ne voi ottaa ja antaa todella paljon. Itsensä kuunteleminen ja tietyn tasapainon löytäminen on tärkeintä. Mä en haluaisi luopua omasta tavastani tuntea, sillä se tekee minusta sellaisen kuin olen.

 

Kuvat ovat toukokuulta 2018.