Vappu

Huomenna on Vappu! Ihanaa! Mulle se merkitsee kaikista eniten kesän ensimmäistä päivää ja mä rakastan sitä!

Alkujaan vappu on ollut työväen juhla ja myös loppukevään juhla (ekat kesäjuhlat!) ja nykyään se on myös ylioppilaiden karnevaalijuhla.

Vapun alkuperä tulee siitä, kun päivä sattuu puoleen väliin kevätpäiväntasausta ja kesäpäivänseisausta, jos vuodenkierto jaetaan kahdeksaan osaan. Ennen vanhaan Euroopassa keltit ja germaanit juhlivat toukokuun alussa kesän alkua ja juhlaan kuului esimerkiksi kokon sytyttäminen.

Alkunsa vappu sai Yhdysvalloista työläisten päivänä 1800-luvulla. 1886 toukokuun ensimmäinen päivä Yhdysvalloissa työntekijät vaativat kahdeksantuntista työpäivää ja tästä seuranneiden lakkojen ja mellakoiden jälkeen Ranskassa julistettiin 1890 ensimmäinen päivä toukokuuta mielenosoituksissa kuolleiden marttyyrien muistopäiväksi ja työläisten mielenosoituspäiväksi.

Vappuna tärkeää on sima, munkit, kuohuva ja hyvä seura! Alkavan kesän juhliminen on ihana ajatus niin hurjan pitkän talven jälkeen (vaikka sää on melkein aina aika kehno), kun luonto ja kaikki kasvit heräilee talviunilta (puissa on jo pienet lehdet!). Pariisissa mä katselin ihastellen sitä kukkaloistoa, joka siellä jo oli, ja täällä Suomessa ujoja sini- ja valkovuokkoja. Ihanaa juhlia kesää!

 

Kuvat ovat viime viikolta Pariisista, jossa oli jo aivan kesä.

 

Lähde Wikipedia.