Huomioita Japanista

Japani oli kaunis ja ihana! Erityisesti hämmästelin japanilaisten tyylitajua, ja omistautumista ja silmää pienimmillekin yksityiskohdille. Arkisesta elämästä osataan tietyllä tapaa tehdä kaunista ja harmonista ja uskon sen olevan yksi avain onneen, joka me unohdetaan täysin!

Yksityiskohtiin Japanissa kiinnitetään valtavasti huomiota, mutta mikään ei silti vaikuta väkinäiseltä tai liian tehdyltä. Japanilaistyyliseen guest houseen eli ryokaniin ei mennä kengät jalassa vaan ne heitetään pois ja tilalle saadaan tohvelit. Vessoissa on myös omat tohvelit! Samoin joissakin izakaya -ravintoloissa eli paikallisissa tapas -ravintoloissa/baareissa otettiin kengät pois ja se oli ihanaa.

Ostoksia tehdessä rahat tai kortti asetetaan ensin pienelle tarjottimelle, ja vaihtorahat tai kortti ja kuitti saadaan myös tällä pienellä tarjottimella kaksinkäsin ojennettuna ja suurien kiitosten saattelemana. Ostamisesta tuli jotenkin paljon arvokkaampaa ja ostosta arvosti melkein kuin lahjana! (Mä uskon, että tällainen voisi vaikuttaa kulutuksen määrää vähentävästi.) Monet ostokset myös pakattiin kauniisti ja myyjä tuli ojentamaan kassin asiakkaalle tiskin takaa, eikä sitä annettu pelkästään sen ylitse.

Metroissa ja junissa kehotetaan laittamaan puhelin äänettömälle ja puhelimessa puhuminen ei ole suotavaa. Monet myös nukkuvat tai sitten vain pitävät silmiä kiinni metroissa ja junissa. Tuli sellainen olo, että japanilaiset yrittävät tehdä myös päivittäisistä työmatkoista rauhallisia hetkiä kiireen ja välillä päätä huimaavan ihmispaljouden keskellä.

Japanilaiset ovat niin tyylitajuisia! Kaduilla näkyi todella paljon ihania ja hyvin huollettuja villakangastakkeja ja turkkeja! Oli paljon myös ruutuja, jotka ihastuttivat. Väreinä käytettiin paljon ruskean eri sävyjä ja välillä jopa hieman hämmästyttävän likaisilta näyttäviä sävyjä, mutta ne toimivat todella hyvin. Ihanan rohkeaa pukeutumista!

Ruokailu on todella merkittävä osa arkea Japanissa ja se hoidetaan kauniisti ja rauhassa. Perinteisissä japanilaisissa ravintoloissa tai ryokaneissa annokset ovat hyvin pieniä ja niitä on monia. Ne tarjoillaan kaikki omilta pieniltä lautasilta, jotka on järjestetty kauniisti tarjottimelle. Ruokahetki on rauhallinen ja hidas. Mä haluaisin yrittää tuoda tämän mentaliteetin kotiinkin!

Täältä pääset lukemaan pienen Tokio-oppaan!

Täältä pääset lukemaan Muslan Mian tekemiä samankaltaisia huomioita Japanista parin vuoden takaa!