Ihana Islanti

Islanti oli mieletön, överi, ja aivan toiselta planeetalta.

Mä kävin vähän aikaa sitten perheeni kanssa Islannissa, koska siskoni on siellä vaihdossa. Olen haaveillut pitkään Islannista ja nyt haaveilen palaavani sinne takaisin (mieluiten kiertämään koko saaren).

Mä en vieläkään oikein pysty käsittämään, miten upeaa ja erilaista luontoa noinkin pienelle saarelle mahtui. Vaikka tällä kertaa me ei lähdetty kuin päiväroadtripeille, nähtiin me silti paljon. Punaisia vuoria, kuumia lähteitä, miljoonia islanninhevosia, pieniä mökkejä aina keskellä ei mitään, valkoisia, jäätikön peittämiä vuoria, geysir, vesiputouksia, tulivuoria, tasaisia laavakenttiä, maisemia kuin toiselta planeetalta, musta hiekkaranta.

Me vuokrattiin auto, ja ensimmäisenä päivänä suunnattiin Snæfelsjokull -kansallispuistoon. Matkakohteena ei varsinaisesti ollut tuo tietty alue, vaan koko matka sinne. Katseltiin maisemia aivan silmät lautasen kokoisina ja vähän väliä kuului: Aah, katso mikä vesiputous! Hevosia! Huh, mistä nuo vuoret tuohon ilmestyi! Katso mikä GoT-tausta!

 

Suurimman osan matkasta tuntui siltä, että oltiin aivan jollakin toisella planeetalla.

 

Kulkijoita oli yleisesti myös todella vähän ja ensimmäisen päivän retkellä saatiin olla monessa paikkaa ainakin melkein yksin.

Toisena päivänä lähdin isäni kanssa kahdestaan kiertämään kuuluisan Golden Circlen. Se oli ihana, mutta suosittelen perehtymään ennen lähtöä siihen, miten nähtävyydet saisi kierrettyä hieman hiljaisempaan aikaan omassa rauhassa. Turisteja oli aika paljon.

Yksi matkan kohokohdista oli, kun minä ja Sanna käytiin ratsastamassa islanninhevosilla parin tunnin vaellus. Oli kyllä todella kylmä ja kova tuuli, mutta se oli silti aivan mielettömän ihanaa, hymyilin varmaan koko matkan! Islanninhevoset olivat rauhallisia, vankkarakenteisia ja varmajalkaisia, ja niille ominainen askellaji töltti oli mukavan tasainen.

Maisemat hengästyttävät yhä, ja on vaikeaa käsittää, että näin pienen saaren sisälle mahtuu niin monia erilaisia maisemia.

Islannin sanotaan olevan myös aika kallis, mutta säästää voi esimerkiksi kokkaamalla itse ja majoittumalla Airbnb -asunnossa tai sitten jos kiertää koko saaren ympäri, camper vanissa. Reykjavikista suosittelen yhtä kahvila-ravintolaa, Cafe Babalua. Sieltä sai suhteellisen halpaa viiniä ja todella hyvää nutellakakkua!

Nyt tekisi mieli jo aloittaa suunnitella seuraava Islanti-reissua, jolloin kiertäisin koko saaren ympäri. Mietin sitä mieletöntä vapautta, joka tulisi, kun yöpaikka olisi pyörien päällä koko ajan mukana.