Boquerones en vinaigre

Vappuna oltiin kotona, syötiin liikaa, juotiin viinejä ja katsottiin Star Wars -elokuvia. Oli ikävä perinteisiä vappujuttuja, mutta oli oikeastaan silti aika ihanaa. Inspiroiduin ruoasta ja sen laittamisesta. Espanjalaiset boqueronesit (Boquerones en vinaigre), eli viinietikassa, oliiviöljyssä, valkosipulissa ja persiljassa kypsytetyt ja marinoituneet kalat on espanjalainen tapas, jotka kiinnostivat erityisesti (ohje täältä). Ne olivat ihania, saivat hieman kaipaamaan Espanjaa, tapasbaareja, ystäviä, viini-iltoja, lämpöä, matkustamista. Lista jatkuu, mutta mä yritän elää sen kaiken näiden kala-tapasten kautta.

Boqueronesien valmistus täytyy aloittaa paria tai kolmea päivää ennen niiden syömistä, mutta ne eivät ole vaikeita, toisin kuin itse alkuun kuvittelin. Käytin itse silakkafileitä, mutta tämä ei ilmeisesti ole se perinteisin kala, mitä käytetään. Kypsytys tapahtuu jossakin viinietikassa, mutta ei väkiviinaetikassa, sillä se on liian vahvaa. Itselläni oli valkoviinietikkaa, jos käyttää punaista, tapaksesta tulee kreikkalainen versio alkuperäisestä.

Kalat olivat täydellinen alkupala muiden vappuruokien kanssa, hyvän patongin ja valkoviinin kanssa tarjoiltuna. Jos nyt olisi piknikejä ystävien kanssa, valmistaisin näitä, mutta haluan syödä näitä myös helteisenä kesäiltana ehkä hyvän vaalean oluen kanssa (ja patongin).

Boquerones en vinaigre

(Tein tästä vain puolikkaan annoksen ja se riitti kahdelle pariksi kertaa oikein hyvin.)

500 g silakkafileitä
5 dl valkoviinietikkaa (myös sherry- punaviini- tai shamppanjaviinietikka käy)
5 dl oliiviöljyä

2-3 valkosipulin kynttä
runsaasti persiljaa
pippuria myllystä ja suolaa

Aloita valmistus huuhtelemassa fileet kylmällä vedellä ja poistamalla nahkat. Ne lähtevät aika helposti sormin. Jos fileissä on ruotoja, niistä ei kannata huolestua, ne pehmentyvät valmistuksessa, ettei niitä edes huomaa syödessä.

Asettele fileet kerroksittain laakeaan mielellään kannelliseen astiaan ja ripottele jokaisen kerroksen väliin hieman suolaa. Kaada kerrosten päälle valkoviinietikkaa niin, että kalat peittyvät kokonaan. Laita jääkaappiin mielellään vuorokaudeksi kypsymään.

Seuraavana päivänä valuta etikka pois astiasta (suosittelen huuhtelemaan astian, ettei kaloihin jää niin vahva etikan maku). Järjestä sitten kalat uudestaan kerroksittain ja laita nyt jokaiseen väliin suolaa ja pippuria ja runsaasti persiljaa ja valkosipulia. Kaada sitten kalojen päälle oliiviöljyä niin, että ne peittyvät. Anna kalojen marinoitua mielellään kaksi vuorokautta.

Tarjoile kalat patongin tai muun hyvän vaalean leivän kanssa tai sellaisenaan. Myös raikas valkoviini sopii hyvin!