Alberto Ponis

”I wanted to integrate my houses  with  the landscape as much as possible, not only taking the ground and rocks into consideration, but also the vegetation.”

 

Alberto Ponis on suunnitellut yli 50 vuotisen uransa aikana 300 rakennusta, joista suurin osa on lomakoteja Sardinian sisäosissa.

Hänen tapansa suunnitella jokainen rakennus on hyvin samankaltainen. Jokainen talo näyttää muunnelmalta toisesta, ja vain suunniteltu sopivaksi ympäristönsä kanssa. Ponis näyttää kontrolloivan mestarillisesti muotoja, materiaalien rapautumista ja kasvillisuuden puskemista läpi joka puolelta. Yhdessäkään talossa ei ole puutarhaa, mikä saa ne sulautumaan ja kuulumaan ympäristöönsä vieläkin tiukemmin.

Alberto itse kertoo, etteivät hänen talonsa ole suunniteltu ikääntymään. Hän käyttää pääasiassa jo pitkään olemassa olleita materiaaleja ja samoin hyvin vanhaa ja perinteistä tapaa ankkuroida rakennukset ympäristöönsä. Alberton talot eivät ole villoja, vaikka loma-asuntoja ovatkin, eivätkä ne ole kovin suuria. Niissä yhdistyy yksinkertaisuus, jota nykyajan ihminen kaipaisi kaikista eniten, myös asumiseen.

Mä uskon, että ihmiset olisivat onnellisempia jos luonto olisi integroitu heidän elämäänsä yhtä hyvin kuin Ponisin talot Sardinian mäkiseen maisemaan. Ei ole mikään harhaluulo, että mieli virkistyy luonnossa kävellessä ja olo tuntuu onnellisemmalta.

Nyt mä haaveilen tuollaisesta talosta, joka näyttää suorastaan sulautuvan kallion kupeeseen ja jonka sisälle on jätetty valtava kivi paikoilleen vain luonnon ja ympäristön säilyttämisen kannalta. Jonnekin lämpimään, mieluiten Sardiniaan.

 

Kuvat via Uncube Magazine. 1. Alberto Ponis, 2. Sion von Albertini, 3. Alberto Ponis