Maison La Roche

Lisää Pariisissa nähtyä ja koettua. Käytiin yhtenä päivänä vierailemassa Le Corbusierin ja Pierre Jeanneret’n 1923-1925, sveitsiläiselle pankkiirille Raoul La Rochelle suunnittelemassa kodissa.

Rakennus oli ihanasti piilossa sisäpihalla eikä sitä näkynyt suoraan tieltä. Arkkitehtuuri oli kauniin linjakas, elegantti ja yksinkertainen, muttei suinkaan tylsä. Talo huokui jotakin dekadenttia romantiikka, josta pidin kovasti.

Le Corbusier on modernin arkkitehtuurin uranuurtaja. Hän syntyi 1887 Sveitsissä ja 1930 hänestä tuli Ranskan kansalainen. Corbusier määritteli viisi keskeisintä arkkitehtuurin periaatetta, jotka pätevät vielä tänäkin päivänä:

  1. Paalut – rakennuksen tulee olla nostettu ylös maasta, mikä mahdollistaa vapaan ilman kierron ja eliminoi pimeät ja kosteat paikat.
  2. Kattoterassi – katoista tulee tehdä tasaisia ja niitä voi käyttää terasseina, urheilualueina, oleskeluun tai uima-altaalle (aivan täydellinen periaate, rakastan!)
  3. Vapaa suunnittelu – kantavat seinät korvataan teräksestä tai teräsbetonista tehdyillä pylväillä, jotta sisustus voidaan suunnitella vapaasti, ja sisustussermejä ja -seiniä voidaan pystyttää minne vain, näin ulkoapäin on mahdotonta nähdä talon todellista muotoa
  4. ”Nauhaikkuna” – eli ikkunat voivat kiertää ikään kuin nauhana läpi koko rakennuksen, kun kantavia seiniä ei ole. Näin kaikki huoneet saavat saman verran valoa (pidän kovasti myös tästä)
  5. Vapaampi julkisivu – koska kantavia seiniä ei ole, voidaan julkisivusta tehdä avoimempi tai esimerkiksi kokonaan lasinen, näin siitä saadaan kevyempi ja valoisampi.

Nykyään Le Corbusier -säätiö operoi Maison La Rochea ja mahdollistaa vieraiden pääsyn taloon, mikä on ihanaa! Talon eleganttius ja pienet yksityiskohdat saavat ihastumaan (ja haluamaan itselleen samanlaisen). Mä suosittelen vierailemaan Maison La Roche:ssa, jos vain vierailet Pariisissa. Paikka ei ole todellakaan täynnä turisteja, se täytyy tietää löytääkseen sinne, sillä se ei ole aivan ydinkeskustassa.

Maison La Roche
10 Square du Dr Blanche, 75016 Paris, Ranska
avoinna ma 13.30-18, ti-pe 10-12.30 ja 13.30-18 ja la 10-18

 

Lähde: Wikipedia